Rólunk

Tiszakeszi közvetlen közelében, családi földjeinken, 1993-ban kezdtem szántóföldi növénytermesztésbe, akkor még hagyományos gazdálkodási módszerekkel.

SárgarépaA biogazdálkodás gondolata már régebben is felmerült bennem, a végleges döntést 2003-ban hoztam meg mellette. Ekkor helyezkedtem el a gödöllői Szent István Egyetem Babatvölgyi Biokertészeti tangazdaságában, azzal a céllal, hogy megtanuljam az ökológiai termelési módszereket, és ahol jelenleg termelésvezetőként dolgozom.

A Mondeltanyán 2004 óta folyik a Biokontroll Hungária Kft által ellenőrzött biogazdálkodás 7 hektáron. Zöldségféléket egy kisebb, 2 hektáros részen termelünk: sárgarépát, petrezselymet, burgonyát, zellert és fejes káposztát kiegészítve némi tavaszi zöld primőrrel. Rendelkezünk néhány kisebb vegyes gyümölcsöskerttel, ahol régi alma- körte- szilvafáink, szamócánk, málnánk, valamint szőlőink vannak.

A Mondeltanya nyári ízeit a téli hónapokra is megőrizzük: lecsót, paradicsomlevet, befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat készítünk, természetesen bio minőségben.

Hogy piaci standjainkon szélesebb választékot tudjunk kínálni ökológiai termékekből, létrehoztuk a BM-BIO vállalkozást. Más, szintén biogazdálkodást folytató termelőtársaink termékeit és ökológiai minősítéssel rendelkező bio déligyümölcsöket is árusítunk.

Berkes Mária és Mondel István

DSC_0046-min

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük